Adevarat si fals despre cancerul de san

Cu toate ca informatia este deja la indemana oricui, tehnologia medicala este foarte avansata si in avantajul nostru, exista insa o categorie de persoane care pornesc de la conceptii eronate in ceea ce priveste aparitia unei afectiuni sau tratarea acesteia.

Cancerul de san inca reprezinta o boala de temut in randul femeilor si din pacate este cea mai raspandita forma de cancer.

De-a lungul timpului s-au format in gandirea colectiva o serie de idei si mituri in ceea ce priveste aparitia, diagnosticul sau simptomele cancerului de san.

Cu toate ca unele cazuri sunt posibile, nu este obligatoriu sa fie la fel.

Orice femeie care descopera un nodul la nivelul sanului in etapa urmatoare a gandirii total negative se va autodiagnostica si va incepe o serie de transformari mentale care pana la urma nu inseamna decat o bariera inspre vindecare.

Un nodul la nivelul sanului nu inseamna cancer, chiar daca exista cazuri cand exitenta unui nodul ar putea fi un semnal de alarma si ar dezvolta un cancer la nivelul sanului.

Un consult senologic va fi in masura sa raspunda tuturor intrebarilor existente in ceea ce priveste aparitia unei schimbari la nivelul sanului.

Frica unor femei de a dezvolta un cancer mamar este cu atat mai mare cu cat in familia ei exista un istoric in ceea ce priveste aceasta situatie. Intr-adevar aceste persoane sunt predispuse, insa nu este obligatoriu sa dezvolte un cancer de san. Din precautie este indicat in aceste cazuri ca aceste persoane sa acorde o atentie deosebita analizelor anuale si sa monitorizeze orice schimbare apare la nivelul tesutului mamar.

Exista persoane care inca mai cred in faptul ca aceasta afectiune este contagioasa. Nimic mai fals, luand in considerare definitia cancerului, adica dezvoltarea necontrolata a unor celule care au suferit mutatii si care se raspandesc intr – un ritm alert.

In urma cu ceva timp se vehicula o idee conform careia persoanele care consuma vitamine si suplimente alimentare pot dezvolta cu usurinta un cancer de san, in baza faptului ca acestea contin substante care ar dezvolta celulele canceroase.

Inca nu exista o dovada in acest sens, iar unele prospecte ale medicamentelor din aceasta categorie aduc specificatii in ceea ce priveste aceasta situatie.

Exista pacienti oncologici care sunt denutriti, prezentand un mare deficit de vitamine si minerale lucru care poate afecta negativ raspunsul organismului la chimioterapie.

In unele cazuri medicii recurg la administrarea vitaminei B12 pentru a ameliora sau a preveni diverse forme de toxicitate ale chimioterapiei adminsitrate.

Exitenta unui cancer la san complica viata femeii in foarte multe sensuri, datorita unor recomandari neoficiale care nu fac decat sa mareasca stresul deja instalat in viata pacientei.

De exemplu, expunerea la soare inca nu s-a dovedit a fi o cauza de recidiva sau chiar aparitie, insa exista femei care sunt foarte atente la acest lucru si dau importanta unor speculatii fara nicio baza.

Femeile care deja au suferit o mastectomie sunt sfatuite sa nu accepte in nicio situatie terapie intravenoasa sau chiar recoltare de sange in vederea analizelor in bratul de pe partea sanului operat.

Toate acestea in baza faptului ca ar fi posibila aparitia unui limfedem, in urma manevrelor asupra venei. Nu exista nicio contraindicatie medicala in acest sens, daca operatiunile sunt efectuate corect.

Chiar daca aceste femei trebuie sa acorde o atentie deosebita corpului in urma unei mastectomii, este total deplasat sa creada ca nu pot folosi un deodorant.

In ceea ce priveste diagnosticul persoanelor cu cancer la san sau analizele de rutina, explicatia pentru care unele femei refuza metodele de screening se datoreaza tot unor idei vehiculate care nu au baza.

Examenele CT au inceput sa revolutioneze medicina, prin faptul ca permit o buna vizualizare a structurilor interne ale sanului. Pentru acesta operatiune este nevoie de prezenta razelor X. Acest lucru implica o doza foarte mica de iradiere si nu prezinta niciun pericol real asupra organismului.

Expunerea la controale de rutina nu va aduce modificari la nivelul sanului si nici nu va agrava un cancer existent.

Desi exista multe riscuri pentru a dezvolta un cancer la san, exista deja multe solutii de diagnosticare la timp si tratamente pe masura.

Un caner in faza incipienta este mult mai usor de tratat si va scuti femeia de multe neplaceri.

Tot ce trebuie sa faci este sa te informezi.

Nu uita ca o ecografie sau o mamografie iti poate salva viata.

Daca esti din Cluj sau imprejurimi, opteaza cu incredere pentru o mamografie Cluj intr-o clinica specializata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *