Ce este Keratoconus?

Keratoconus apare atunci cand corneea (suprafata frontala a ochiului) se estompeaza, afectand forma sa naturala. Acest lucru face ca corneea sa se indoaie spre exterior si sa devina in forma de con. De obicei, se dezvolta de la varsta de pana la 20 de ani si se gaseste mai frecvent la barbati decat la femei.

Corneea are un rol esential in a ajuta la focalizarea luminii pe retina pentru a ajuta la obtinerea unei imagini clare. Daca este defecta, lumina nu poate fi focalizata corect, determinand imaginea sa apara neclara. Cand se intampla acest lucru pentru persoanele care sufera de keratoconus, se numeste astigmatism neregulat.

Ce cauzeaza acest lucru?

Cauza exacta este necunoscuta. Cu toate acestea, poate fi asociata cu frecarea excesiva a ochilor, expunerea la radiatiile ultraviolete, ochii frecvent iritati sau purtarea lentilelor de contact necorespunzatoare.

Care sunt simptomele?

Datorita modificarii formei corneei, keratoconusul poate provoca miopie si astigmatism. De asemenea, puteti deveni sensibil la lumina. In conditii luminoase, mai multa lumina poate intra in ochi. Datorita corneei in forma neregulata, cu toate acestea, lumina este imprastiata mai degraba decat concentrata corect pe retina.

Poate fi corectata?

Exista diferite metode de tratare a keratoconului in functie de modul in care a evoluat starea. Am enumerat cele mai frecvente metode de tratament de mai jos.

Ochelari de vedere

In primele etape, ochelarii pot fi cea mai usoara solutie. Pe masura ce starea progreseaza, este posibil sa aveti nevoie de lentile care sunt mai groase si mai grele. Acest lucru ar putea incepe sa va afecteze viziunea periferica.

De asemenea, este posibil ca prescriptia dumneavoastra sa se schimbe frecvent, ceea ce inseamna ca este posibil sa aveti nevoie sa va schimbati ochelarii in mod regulat, asa ca puteti opta de fiecare data pentru rame Carerra.

Lentile de contact

Daca ochelarii nu mai ajuta, atunci puteti prefera sa folositi lentile dure (permeabile la gaze rigide). Acestea sunt realizate dintr-un material plastic mai gros decat contactele moi si astfel stabilitatea lor suplimentara asigura o mai buna ajustare a corneei, permitand luminii sa intre si sa se focalizeze corect.

Retineti ca, cu toate lentilele de contact, este posibil sa incercati cateva inainte de a gasi cea mai confortabila potrivire, deci nu renuntati!

Daca observati ca lentilele grele sunt incomode, exista alte tipuri de contacte care ar putea ajuta, cum ar fi:

Obiective moi personalizate – In mod obisnuit mai utile in keratoconusul timpuriu, acestea sunt lentile special realizate care pot fi adesea mai confortabile decat lentilele standard permeabile la gaz (RGP).

Lentile hibride – Aceste lentile au un centru rigid pentru a mentine forma corneei cu o zona exterioara moale pentru a oferi confort. Merita remarcat faptul ca acestea nu sunt concepute special pentru persoanele cu keratoconus.

Sclera este zona alba a ochiului. O lentila sclerala este un contact mai mare, care se afla pe albul ochiului, in loc de pe cornee. Ele pot dura mai mult pentru a se potrivi, dar, in general, sunt mai confortabile decat un obiectiv RGP.

Transplant de cornee

In cazuri foarte avansate, in cazul in care lentilele de contact nu reusesc sa imbunatateasca vederea, poate fi nevoie de un transplant de cornee. Acest tip de interventie este rara, totusi, de la introducerea reticularii corneene (CXL). CXL este un tratament relativ nou care poate stopa imbolnavirea bolii. Este eficienta la peste 94% dintre pacientii cu o singura procedura de 30 de minute in ambulatoriu.

Keratoconus se stabilizeaza de obicei in timpul maturitatii. Modificarile aduse prescriptiei dvs. sunt susceptibile de a fi subtile, dar este mai bine sa tineti mereu la curent cu testele de ochi, deoarece fiecare caz al acestei afectiuni este unic pentru fiecare persoana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *