Ce inseamna, de fapt, produs organic?

Cand vedeti alimente, produse cosmetice si produse de curatat etichetate ca fiind produse ecologice, aceasta nu se refera nu numai la produsul in sine, ci la modul in care produsul sau ingredientele au fost crescute si prelucrate.
Intr-un cuvant, produsele ecologice si alte ingrediente sunt cultivate fara utilizarea pesticidelor sintetice, fara operatii de epurare, fertilizatori sintetici, organisme modificate genetic, bioinginerie sau radiatii ionizante. Cu unele mici exceptii, carnea, ouale si produsele lactate ecologice provin de la animale carora nu le-au fost administrate antibiotice sau hormoni de crestere. In acelasi timp, termenul “natural” poate fi folosit pe orice eticheta a produsului, fara verificare din partea unei terte persoane, in vreme ce un produs etichetat ca “organic” are nevoie de niste certificari si aprobari speciale pentru a putea fi comercializat la scara larga.

 

organic
Accentul se pune in special pe agricultorii care folosesc resurse regenerabile si de imitare a ecosistemelor naturale, pentru a conserva si de a mentine solul si apa fara a polua mediul inconjurator. De asemenea, alimentele ecologice procesate sunt pastrate la standarde atent verificate, pentru a mentine integritatea produsului organic si a ingredientelor derivate din acestea. Cateva exemple de practici agricole ecologice includ utilizarea de compost, gunoi de grajd si rotatia culturilor, pentru a mentine solul sanatos, in mod natural.

Solul sanatos va ajuta sa pastrati plantele rezistente la boli si daunatori. O expresie comuna care caracterizeaza cultura biologica este “hraneste solul, nu planta”. Culturile sunt de obicei cultivate in functie de clima, iar proprietarii de ferme organice cresc de multe ori o varietate de culturi in loc de una. In timp ce agricultura ecologica nu permite mai multe substante chimice periculoase pentru a fi utilizate, anumite pesticide derivate din surse naturale sunt permise in productia astfel de alimente. Mai apoi, agricultura ecologica ajuta la prevenirea eroziunii solului si protectia faunei salbatice locale, cursurilor de apa si bazinelor hidrografice, in general, spre deosebire de agricultura conventionala, care poate dauna ecosistemelor locale prin utilizarea de ingrasaminte chimice si pesticide.

Pentru ca un produs poate fi etichetat ca “organic”, un certificat semnat de guvern atesta faptul ca ferma si facilitatile care ajuta la producerea mancarii sunt conforme cu normele in vigoare prevazute pentru produsele organice. Companiile care se ocupa de procesarea produselor alimentare ecologice sau de distribuirea catre supermarket-uri sau restaurante trebuie, de asemenea certificate. Dincolo de inspectie, o ferma, un procesator sau un distribuitor trebuie sa prezinte un plan prin care se detaliaza toate operatiunile desfasurate. Iar inspectorii vor verifica daca practicile ecologice, pecum ingrijirea pe termen lung a solului, protejarea fata de contaminarea de la fermele conventionale invecinate, precum si evidenta corespunzatoare sunt pe deplin respectate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *