Craciunul in tarile calde

poze-brazi-de-craciun-36

Poate parea un pic ciudat, insa oamenii sarbatoresc Craciunul oriunde in lume, chiar si in Africa. Daca sunteti curiosi si aveti de gand sa sarbatoriti acest Craciun undeva in Etiopia, pregatiti-va sa urati celor din jur „Melkin Yelidet Beaal” pe 7 ianuarie, sarbatoare recunsocuta aici ca Ganna. Mai mult decat atat, o roca vulcanica solida a fost taiata pentru a face frumoasele biserici vechi in cadrul carora festivitatile au loc. Acestea sunt realizate in stiluri moderne, proiectate si construite intentionat in trei cercuri concentrice.

Oamenii tin in maini lumanari aprinse atunci cand asculta corul din afara cercului si in timp ce intra in biserica. In interior, barbatii stau separat de femei, iar cand lumanarile sunt aprinse, oamenii continua sa se plimbe in jurul bisericii de trei ori, dupa care mai stau aici aproximativ 3 ore, timp in care pot lua masa. Cadourile de Craciun nu sunt atat de importante in Etiopia. Principalele cadouri oferite se adreseaza copiilor si constau mai ales in haine.

Stiati ca, desi populatia Japoniei, respecta inca multe traditii recunoscute de Craciun, doar 1 la suta dintre ei sarbatoresc Craciunul din motive religioase? Cei mai multi dintre japonezi participa la schimbul de daruri si la decorarea caselor. Un calugar budist indeplineste rolul de Mos Craciun, oferind cadouri copiilor.

Toate reprezentarile globale ale Craciunului sunt prezentate in China, cu ajutorul decoratiunilor din pomul de Craciun. Copiii crestini decoreaza ceea ce este cunoscut ca fiind „copacul de lumina”. Tot ei confectioneaza ornamente de hartie in forma de lanterne, lanturi si flori. Numele lui Mos Craciun este Dun Che Lao Ren, insemnand, intr-o traducere aproximativa, Craciunul Old Man. Oamenii care nu sunt religiosi sarbatoresc in aceasta perioada Festivalul de primavara, bucurandu-se de multe si diverse sarbatori prin care isi cinstesc stramosii. Copiii joaca un rol important in cadrul festivalului si, de obicei, se aleg cu haine noi si jucarii. Spectacolele pirotehnice sunt intotdeauna cele mai populare printre cei tineri.

In filipineza „Craciun fericit” se spune „Maligayang Pasko”, iar aici festivitatile incep cu o masa ce are loc cu noua zile inainte de Craciun. Liturghia se concentreaza pe povestea nasterii lui Hristos. In fiecare an, in Ajunul Craciunului are loc concursul Panunuluyan, o traditie prin care un cuplu prezinta in varianta adaptata povestea biblica a lui Iosif si a Mariei in cautarea lor pentru adapost. Liturghia din ziua de Craciun are loc in fiecare ora, astfel incat toata lumea care doreste sa poata sa asiste. Slujba se termina atunci cand pastorul pune jos o stea pe o bucata de sarma, in zona in care scena nasterii este amplasata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *