De ce tot mai multe persoane opteaza pentru centralele pe lemne?

Cand vine vorba de centrala pe lemne, multi se gandesc mai intai la parfumul romantic si la parfumul aromat al focului pe lemne. Chiar daca acest lucru nu este intotdeauna cazul incalzirii centrale, o centrala pe lemne are unele avantaje pe care merita sa le ai in vedere.

Diferente intre centrala pe lemne si cea pe gaz

In comparatie cu incalzirea traditionala cu lemn de foc, tehnologia traditionala s-a dezvoltat semnificativ astazi. Gazificatoarele pentru lemn, de exemplu, asigura ca bustenii sunt arsi curat si eficient. Daca proprietarii de case au putin timp sa realimenteze, sistemul complet automat de incalzire a peletelor este o alternativa reala, printre altele. Cu toate acestea, toate au in comun faptul ca centrala pe lemne este inima sistemului de incalzire.

Centrala pe lemne, arde busteni deosebit de curat. De regula, lemnul de foc este incarcat manual si structura centralelor pe lemne le face extrem de eficiente. Spre deosebire de reprezentantii mai vechi ai incalzirii lemnului, acestia nu constau dintr-una, ci doua camere de ardere. Acestea separa spatial cele doua faze ale asa-numitei combustii inferioare. In timp ce proprietarii de case pun la dispozitie cantitati mari de lemn in prima camera, gramada se aprinde de jos.

Daca se doreste, acest lucru functioneaza automat atunci cand rezervorul de depozitare este gol si casa are nevoie de caldura. Dupa evaporarea apei continute in lemn, se produc asa-numitele gaze din lemn. In timp ce o parte din aceasta arde direct, cea mai mare parte din aceasta curge in a doua camera de ardere. Aici se ard la foc mare aproape fara reziduri. Acest lucru este posibil datorita unui flux fortat de aer.

Incalzirea cu peleti este o alternativa la incalzirea cu busteni despicati. Deoarece acest lucru se intampla cu reziduri de lemn uscat si presat din padure sau industria prelucrarii lemnului. Asa-numitii peleti au o dimensiune uniforma si, prin urmare, pot fi transportati automat din magazin la centrala pe lemne. In acest caz, peletii ard apoi foarte curat si eficient pana cand ramane doar o mica parte din cenusa.

Ca si in cazul incalzirii cu lemn de foc, aceasta trebuie indepartata din cand in cand. In plus fata de functionarea automata, un avantaj al incalzirii cu peleti este controlabilitatea mai buna. In timp ce o centrala pe lemne conventionala arde complet combustibilul dupa ce a fost aprins, arderea peletilor poate fi pur si simplu oprita.

In timp ce unii proprietari considera ca dezavantajul este cantitatea mare de spatiu necesar pentru depozitarea combustibilului, sistemele semiautomate ofera o alternativa. Peletii pot fi depozitati intr-un recipient integrat din care aluneca automat in centrala. Cu toate acestea, pentru a asigura ca acest lucru functioneaza intotdeauna, aprovizionarea trebuie reumpluta manual la fiecare trei pana la patru zile iarna. In comparatie cu centralele cu peleti complet automate, acesta este putin mai complex, dar si mai economisitor de spatiu si mai ieftin de cumparat.

Pe langa busteni si pelete, asa-numitele aschii de lemn pot fi folosite si pe post de combustibil. Reziduurile de lemn de la companiile de prelucrare a lemnului nu sunt utilizate oricum. O centrala cu aschii de lemn functioneaza in mod similar cu o centrala cu peleti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *