Despre ie si traditiile poporului roman

Iata ce spune un ghid turistic despre modul in care strainii vad portul nostru popular. Toti vor sa cumpere suvenituri si am observat ca exista turisti care o iau in serios.

Ar putea fi magnetul de frigider traditional sau o carte postala, un CD cu muzica traditionala, mancare sau bautura tipica, o cana speciala, o lingura sculptata, o oala locala … Iti spun doar ce inseamna sa alegi suvenirul perfect din Romania. Sunt si altii turisti care aleg o bluza tip ie de dama.

Ie reprezinta bluza traditionala romaneasca purtata de obicei de femei, desi exista o versiune pentru barbati, de asemenea, aceasta bluza imbratiseaza esenta credintelor romanesti si este speciala pentru fiecare persoana care o poarta.

Devenind tot mai populara si reinventata de designeri nationali si internationali, cred ca acesta este momentul perfect pentru a intelege importanta ei si de ce este o trasatura definitorie pentru romanii din intreaga lume. Este ca o versiune romaneasca a kilt-ului scotian.

In aprilie 1940, Henri Matisse a terminat “La blouse roumaine”, incepand cu pictura in noiembrie 1939. Pictorul roman Theodor Pallady i-a dat cadou o colectie frumoasa de bluze romanesti traditionale, ceea ce l-a inspirat pe Matisse sa creeze aceasta pictura impreuna cu altele care se afla in prezent la Paris, la Muzeul National de Arta Moderna al Centrului Pompidou.

Patruzeci de ani mai tarziu, in 1981, aceste picturi ale lui Matisse au inspirat faimosul designer de moda Yves Saint Laurent sa-si imbrace modelele pentru prezentarea colectiei de toamna-iarna de la Paris. Iata cum strazile prafuite ale satelor romanesti au devenit un podium pentru hainele chic purtate de modelele internationale de varf. Bine, nu-i asa?

Aceasta colectie de moda a fost expusa mai tarziu la nivel mondial in numeroase muzee. In 2009, la un an dupa moartea lui Yves Saint Laurent, colectia a sosit la Bucuresti si a stat aici timp de doua luni (28 mai-26 iulie). Astfel, designerul de moda a reusit sa ridice bluza romaneasca – manecile mari, gatul deschis, figurile geometrice brodate pe piept – la un obiect de cult.

Acesta a fost doar inceputul, ca si dupa Saint Laurent, bluza romaneasca a fost folosita si ca sursa de inspiratie de catre alti designeri de moda, cum ar fi Jean-Paul Gaultier, Oscar de la Renta si Tom Ford. De exemplu, Tom Ford a reinterpretat bluza transilvaniana cu broderie neagra specifica regiunii, care a aparut in revista americana Vogue in martie 2012 purtata de cantareata britanica Adele.

Dar ce este atat de special in bluza romaneasca?

Aceasta este o piesa de imbracaminte transformata in arta pura. Este purtata de artisti celebri, este vazuta pe strazi, pe copertile revistelor internationale si in magazine.

Finetea materialelor, armonia cromatica si forma speciala au fost, de asemenea, foarte apreciate de regina Marie si de regina Elisabeta din Romania, Elisabeta si Maria. Ei au purtat cu mandrie bluza traditionala in multe ocazii oficiale. “Exista o imagine mai fermecatoare decat o femeie  imbracata in costum taranesc sau o doamna cu voal alb pe capul ei care lucreaza la razboi?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *